Kokiuose produktuose yra daugiausia jaunystės hormono?

Moteriški hormonai estrogenai – tai grožio, seksualumo ir jaunystės šaltinis. Deja, su amžiumi jų moters organizme mažėja. Estrogenų mažėjimo procesas moters organizme prasideda nuo trisdešimties metų. O tai lemia įvairius pokyčius – atsirandančias raukšleles, suvytusią, papilkėjusią veido odą ir besikaupiančius riebalus įvairiose kūno vietose.

Laiko nesustabdysi, tačiau prailginti jaunystę, kuo ilgiau išlikti gražiai ir patraukliai, misija įmanoma, jei žinosite, ką reikia daryti. Sakoma, esame tai, ką valgome. Kokie gi produktai padeda išsaugoti jaunystei reikalingą estrogenų kiekį?

Mokykimės iš gamtos, ji nuolat atsinaujina. Natūraliais produktais geriausia papildyti ir moters grožio syvus.

Fitoestrogenai – tai medžiagos, kurių yra augaluose ir kurių struktūra labai panaši į moteriškus lytinius hormonus. Organizme jie atlieka tą pačią funkciją, kaip ir tikri estrogenai. Tarp fitoestrogenų – soja, žirniai, pupelės, grybai, kopūstai, šermukšniai, šalavijas, dobilai.

Soja

Jungtinėse Amerikos Valstijose sojos produktais gydomas priešmenstruacinis sindromas ir klimakteriniai sutrikimai. Įdomu ir tai, kad pačios moteriškiausios silpnosios lyties atstovės labai mėgsta šiuos produktus, pasirodo, organizmas pats pasirenka, ko jam reikia. Štai keletas receptų su soja:

Dietiniai sojos kotletai

Reikės: 400 g sojos, juodųjų pipirų, 2 kiaušinių, trupučio druskos.
Soją išmirkyti, išvirti bei sumalti. Dėti kiaušinius, pipirus, druską, formuoti kotletus ir kepti keptuvėje. Iškeptus kotletus troškinti pagal savo skonį paruoštame padaže.

Sojos paštetas

Reikės: 200 g sojos, 500 g pievagrybių, 4 svogūnų, 3 kiaušinių, 2 salierų, petražolių, aliejaus, prieskonių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Nuplautus pievagrybius supjaustykite ir apkepinkite 4 šaukštuose aliejaus.

Suberkite sukapotus svogūnus ir kartu patroškinkite. Petražolę bei salierus nuplaukite, nulupkite ir išvirkite. Pievagrybius, daržoves ir sojas sumalkite mėsmale, įmeskite trynius, pagardinkite, išmaišykite. Baigiant atsargiai išmaišykite su standžiai išplaktais baltymais. Sudėkite į taukais išteptą formą.

Kepkite orkaitėje 30-40 min. Patiekite karštą su žalių daržovių salotomis arba šaltą su totorišku ar krienų padažu.

Sojos padažas taip pat gali būti puikus estrogenų papildas antriesiems patiekalams. Vartokite jį kuo dažniau.

Grybai

Atėjo vasara. Tai metas, kai iš gamtos galime pasiimti pilną jaunystės užtaisą. Pirmiausia, grybai. Grybuose gausu ląstelienos, vandens, vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Daugelyje jų fosforo, kalcio ir kalio yra beveik tiek pat kiek žuvyje. Grybuose ypač daug mangano, magnio, geležies, vario, antioksidantų, taip pat cholesterolio kiekį kraujyje mažinančio lecitino. Daugiausia maisto medžiagų kaupiasi grybų kepurėlėse. Pasak specialistų, suvalgę 100 gramų kelmučių, gausite vario ir cinko paros normą. Kilograme ūmėdžių yra net 250 mg vitamino B2 ir apie 6 mg nikotino rūgšties, gerinančios nervų sistemos veiklą. Tam tikrų rūšių grybuose (tarkim, valgomuosiuose danteniuose ir kt.) yra betagliukanų, kurie stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo vėžio. Grybai gali tapti puikia alternatyva mėsai.

Šermukšnio uogos

Šermukšnio uogose gausu fitoestrogenų, rūgščių, pektinų, krakmolo, celiuliozės, vitamino C ( daugiau nei citrinose), P (daugiau nei obuoliuose), karotino (daugiau nei morkose), kitų cheminių junginių, o geležies turi 3-4 kartus daugiau nei obuoliai.

Šermukšnio uogos renkamos vasaros pabaigoje – rudens pradžioje, džiovinamos arba užšaldomos.

15-20 uogų užpilkite stikline vandens, užvirkite ir viską išgerkite per dieną. Naudinga būtų tris – penkias uogas įmesti į arbatą ir jas suvalgyti. Šviežiai spaustomis šermukšnio sultimis liaudies medicina rekomenduoja tepti papilomas – neestetiškas išaugas ant kaklo, veido ir pan. Po kelių procedūrų papilomos sudžiūsta ir išnyksta.

Šermukšnių gira. 1 kg šermukšnių uogų reikia sutrinti, užpilti 4 l vandens ir 10 minučių pavirti. Nukošiama, skystyje ištirpinamos 2 stiklinės cukraus, ataušinama. Įberiama 10 g alaus mielių, gerai išmaišoma. Po 2–3 valandų gira išpilstoma į stiklainius. Sandariai uždaroma ir laikoma 3 paras vėsioje patalpoje.

Šermukšnių uogienė. Iš 1,5 kg cukraus ir 2 stiklinių vandens paruošiamas sirupas. Atvėsintu juo užpilami 2 kg nuplautų šermukšnių uogų. Verdama ant lėtos ugnies, kol suminkštės. Uogienė išpilstoma į stiklainius ir sandariai uždaroma.

Šalavijas

Šalavijas vadinamas šventąja žole. Jis ne tik pasižymi gydomosiomis savybėmis, bet jo lapuose taip pat gausu fitoestrogenų. Išsivirkite šalavijų arbatos su vienu šaukštų sutrintų lapų. Labai tiktų šalavijo arbatą sumaišyti su žaliąja arbata ir gerti. Užšaldyto šalavijo nuoviro kubeliais galima vilgyti kaklo ir iškirptės odą.

Mėlynės

Mėlynės labai naudingos tiems, kurie nenori senti. Šios uogos naudojamos net liaudies medicinoje: jos pasižymi bakteriocidiniu poveikiu, taigi puikiai sutvarko žarnyno darbą. O tai, žinoma, teigiamai veikia odą.

Dobilai

Raudonuosiuose dobiluose yra izoflavonų, A klasės fitoestrogenų, kurie savo struktūra labai panašūs į estrogenus. Jei moteriai dar neprasidėjusi menopauzė ir jos organizme yra normalus estrogeno lygis, izoflavonai turi anti-estrogeninį poveikį. Vyresnio amžiaus moteris, kurių organizmuose mažai estrogenų, izoflavonai veikia kaip silpni estrogenai.

Raudonieji dobilai gali apsaugoti ir nuo osteoporozės, kuri susijusi su mažėjančiu estrogeno lygiu. Be to, šie augalai gali padėti sumažinti menopauzės simptomus: užplūstančias karščio bangas, prakaitavimą naktį, sumažėjusį lytinį potraukį, vaginos sausumą. Tačiau dobilų nepatariama vartoti nėščioms ir maitinančioms moterims.