Kolagenas padeda būti ne tik gražiems, bet ir sveikiems

Visos medžiagos, kurios yra mūsų organizme – reikalingos. Taip sukurta gamtos. Vienos pačios yra statybinė medžiaga, kitos dalyvauja atliekant tam tikras funkcijas ir skatina kažkuriuos procesus, dar kitos, tokios kaip kolagenas, yra lyg tamprūs organizmo klijai – suklijuoja, suriša ir teikia elastingumo.

Nedaugelis atvirai norime prisipažinti, kad ateina laikas, kai į veidrodį žvelgiame su vis didesniu nerimu, jog senstame. Apie tai išduoda pirmosios vagelės veide, suglebusi rankų ir kojų oda. Už gražią odą yra atsakingas kolagenas – vienas iš gausiausių natūraliai mūsų organizme sintetinamų baltymų. Šis baltymas padeda odą išlaikyti tvirtą ir elastingą. Kolagenas sumažina tikimybę atsirasti celiulitui, kurį sukelia odos kolageno skaidulų pokyčiai. Jis svarbus ir stangriems raumenims, tvirtiems kaulams, o sąnariams ir sausgyslėms jis yra tarsi klijai ar rišamoji medžiaga. Šis baltymas padeda išsaugoti sveikas kraujagysles, dantenas, akis, nes jo yra ir akių stiklakūnyje, o taip pat gražius plaukus ir sveikus nagus.

Šiuo metu žinomi beveik 28 kolageno tipai. „Pagrindiniai, plačiausiai ištyrinėti yra trys. Odoje yra 1 ir 3 tipo kolagenas, o sąnariuose randamas 2 tipo kolagenas. Kolagenas įeina į jungiamojo audinio sudėtį kaip struktūrinis baltymas. Iš kitų baltymų kolagenas išsiskiria ypatingu atsparumu tempimui“, – pasakoja vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė. Kolageną sudaro net 19 aminorūgščių, o pagrindinės yra glicinas, prolinas ir lizinas.

Su amžiumi kolageno mažėja

Kolageną organizmas gaminasi pats. Daugiausiai šio baltymo sintezuoja ir išskiria fibroblastai, kurių daug yra įvairaus tipo jungiamajame audinyje bei epitelio ląstelėse. Deja, savaiminė kolageno gamyba žmogui senstant ima lėtėti. Jo gamybos sumažėjimą lemia ir žmogaus gyvenimo būdas, įvairūs žalingi įpročiai, ypač rūkymas, per didelis cukraus vartojimas, o taip pat per ilgas buvimas saulėje. „Odoje kolageno yra apie 80 proc. dėl šios medžiagos ji yra lygi, elastinga, o su metais kolageno kiekis mažėja, nuo 25-30 metų kiekvienais metais jo prarandame po 1 proc., todėl ilgainiui atsiranda pirmieji senėjimo požymiai, oda praranda stangrumą, išsausėja, susidaro raukšlelės, nes plonėja epidermis, apsaugantis tikrąją odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, dėl silpnėjančios ir mažėjančios kremzlės juntame sąnarių skausmą. O išeitis yra tik viena – vartoti kolageną papildomai, nes iš natūralių produktų jo gauname mažai, gal kažkiek iš šaltienos, bet iš jos neretai gauname daugiau riebalų negu kolageno“, – sako vaistininkė. Kai kurie specialistai kaip kolageno šaltinį įvardija kaulų sultinį. Teigiama, kad jis tiesiogiai aprūpina organizmą šiuo baltymu. Jautienos kaulų sultinyje yra gausu pirmojo tipo kolageno, kuris gerina odos būklę, o vištienos ir kalakutienos kaulų sultinys pasižymi didesniu kiekiu antrojo tipo kolageno, todėl turėtų būti vartojamas norint palaikyti sveikus sąnarius. Tačiau išsivirti tinkamą sultinį nėra paprasta, be to, jo suvalgyti, kad gautume pakankamą kiekį kolageno, reikia nemažai. „Kolageno papildai, parduodami kapsulėmis, milteliais ar kitokia forma taip pat yra gyvulinės kilmės, gaminami iš kanopinių galvijų ir žuvų. Šio baltymo reikia vartoti tam tikromis dozėmis, kad pasiektume efektą, tačiau dėl jo perdozavimo baimintis nederėtų, bent jau apie tai duomenų nėra“, – tikina vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė.

Keletas taisyklių vartojant kolageną

Kolageno būna ir įvairių kosmetinių kremų sudėtyje, tačiau, pasak vaistininkės, išoriškai vartojamas jis neteikia tokio stipraus efekto, kaip geriami maisto papildai. O kremai gali būti naudojami tik kaip papildoma priemonė. „Kolageno papildų vartojimas priklauso nuo preparatuose esančios kolageno dozės. Būna mažesnėmis ir didesnėmis koncentracijomis. Mažesnėmis koncentracijomis papildai rekomenduojami vartoti 3-4 mėnesius, po to būtina daryti kelių mėnesių pertrauką. Jei koncentracija didelė, pakanka pavartoti 2 savaites per ketvirtį. Kolagenas naudingas visam judėjimo aparatui todėl jį pravartu naudoti ne tik tada, kai pastebimi kažkokie trūkumai, bet ir profilaktiškai, ypač aktyviai dirbantiems, sportuojantiems asmenims, nes kolagenas gerina sąnarių funkciją ir raumenų tonusą. Kolageno papildomai reikėtų vartoti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Be abejo, jei žmogus serga sąnarių ligomis, kai kremzlės jau sudilusios taip, kad sąnarius būtina protezuoti, kolagenas nepadės. Tačiau, jei žmogus serga artritu, kaip papildomą priemonę gydant ligą, rekomenduojama vartoti kolageną. Ypač reikėtų pasirūpinti, kad kolageno netrūktų tiems asmenims, kurių šeimoje kas nors sirgo sąnarių ligomis“, – pataria farmacininkė Miglė Kazakevičienė. Kolageną vaistininkė rekomenduoja vartoti ir tiems žmonėms, kurie turi periodonto problemų. „Kartojantis dantųuždegimams ar atsiradus taip vadinamų kišenių, kai pradeda matytis net dantų vainikėliai, padidėjus dantų jautrumui reikėtų papildomai vartoti šio baltymo, nes kolagenas stangrina dantenas, jos ne taip kraujuoja. Kai dantenos sveikos, po jomis nesikaupia bakterijos, nesiformuoja uždegimai. O sveikos dantenos – tai sveiki dantys“, – sako pašnekovė.

Taip pat patariama vienu metu nevartoti 1,3 ir 2 tipo kolageno papildų. Tarp šių skirtingų preparatų vartojimo turi praeiti mažiausiai valanda, kad organizmas „atsirinktų“ baltymus ir „padėtų“ juos ten, kur reikia.

Kas padeda organizmui pasisavinti kolageną?

Žmogaus organizmas – nedidelis, bet sudėtingas „fabrikėlis“, kuriame vieni procesai glaudžia persipina su kitais, vienas medžiagas padeda įsisavinti kitos. Kolageno pasisavinimą gerina vitaminas C. Todėl norėdami paskatinti kolageno sintezę, vartokite kuo daugiau vitamino C turinčių maisto produktų: miško uogų, svarainių, citrinų, braškių, vyšnių, serbentų, žemuogių, spanguolių, briuselio kopūstų, raugintų kopūstų bei žalialapių daržovių. Vasara tam pats tinkamiausias laikas.

Kolageną padeda pasisavinti ir cinkas, nes jis aktyvuoja baltymus, reikalingus kolageno sintezei. Todėl reikėtų daugiau valgyti produktų, kuriuose jo gausu, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės, tuno.

Pomidorai, paprikos, burokėliai savo sudėtyje turi antioksidanto likopeno. Šis veikia kaip natūrali apsauga nuo saulės, nes saugo odos ląsteles nuo pažeidimų bei kelia kolageno lygį. Įdomu, jog likopenas daug geriau pasisavinamas daržoves apdorojus termiškai, tad rekomenduojama jas garinti, troškinti ar kepti ant grotelių.

Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad efektyviai kolageno sintezei svarbūs ir kiti veiksniai. Jeigu nuolat neišsimiegate, patiriate stresą, visą dieną sėdite, jūsų gyvenime per mažai fizinio aktyvumo, net kolageno papildai nepadarys stebuklo.