Neįtikėtinas želatinos poveikis odai, plaukams ir nagams

Norite žaibiško grožio efekto? O dar geriau neiškeliant kojos iš namų? Viskas įmanoma. Tam pasitarnaus produktas, kurį greičiausiai kiekviena turite savo virtuvėje. Dėl šio produkto naudos sveikatai ir grožiui neabejoja nei gydytojai, nei kosmetologai.

Kartais grožio vitaminų toli ieškoti nereikia. Jie – mūsų virtuvėje. Ne taip seniai moterys tarpusavyje pradėjo dalintis tikros grožio panacėjos – želatinos receptais. Paaiškėjo, kad želatinoje slypi lengvai prieinama ir nebrangi grožio ir sveikatos formulė.

Želatina – skaidri, kieta, beveik beskonė, kai kam nemalonaus kvapo medžiaga, išgaunama iš kolageno gyvulių kauluose. Daugelis želatiną žino, kaip kulinarijoje naudojamą produktą. Tačiau ne daug kas žino, kad želatina gali būti vartojama ir kaip maisto papildas, suteikiantis mums daugiau sveikatos.

„Želatinoje gausu amino rūgščių – glicino ir prolino, kurie būtini kolageno sintezėje. Kolagenas yra viena svarbiausių struktūrinių elementų, užtikrinantis odos elastingumą ir nuolatinį odos ląstelių atsinaujinimą. Želatina yra puikus magnio, natrio, kalio, jodo, seleno, kalcio ir fosforo šaltinis, todėl jos vartojimas odai pasireiškia tvirtumu, stangrumu ir elastingumu. Vartojant želatiną, organizme natūraliomis sąlygomis vyksta kolageno ir hialurono rūgšties sintezės proceso aktyvinimas. Reguliarus želatinos vartojimas skatina plaukų augimą, stiprina nagus, gerina dantų būklę, pagreitina audinių atsistatymą, suteikia kraujagyslių sienelėms, raiščiams, sąnariams ir sausgyslėms elastingumo,” – sako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė.

Želatina veido odai

Su amžiumi mūsų oda sensta, išsausėja, atsiranda raukšlių. Tai rodo, kad oda netenka kolageno. Kad taip nenutiktų, kosmetologai sako, kad oda turėtų gauti pakankamai amino rūgščių, kurių yra želatinoje. Be to, želatina ląstelėse sulaiko drėgmę, kuri būtina vystančiai odai. Želatinos kaukės naudingos ir dar dėl vienos priežasties. Jos stingdamos ant veido, patempia odą, sutraukia poras ir formuoja taisyklingą veido kontūrą.

Pasak kosmetologų, želatina tinka visų tipų odai ir bet kokio amžiaus moterims. Po želatinos kaukės pagerėja veido odos spalva, ji tampa skaistesnė, želatina odai suteikia elastingumo ir stangrumo. Kaukes darant reguliariai, sumažėja smulkių raukšlelių.

Kosmetologė Ugnė Želvytė rekomenduoja pasidaryti štai tokią kaukę veidui – šaukštelį želatinos miltelių sumaišykite su 2 šaukštais šilto vandens, galima įpilti šlakelį citrinos sulčių. Tolygiai užtepkite kaukę ant veido ir palaikykite iki 15 minučių. Po to švariai nuplaukite vandeniu. Kaukę su želatina ar kitas kaukes reikėtų naudoti bent kartą per savaitę. Pasak kosmetologės, būtina atsižvelgti į odos tipą ir būklę. Jei oda linkusi labiau sausėti, pleiskanoti drėkinamąją, atkuriamąją kaukę, prisotintą amino rūgščių galima naudoti ir dažniau.

Želatiną veido kaukėms galima tirpinti ne tik vandenyje, bet ir piene, sultyse, arbatžolių nuovire. Užpiltą želatiną reikia brinkinti apie 40 minučių, o po to dar pašildyti garų vonelėje, kad gautųsi vientisa masė.Tokį želatinos pagrindą galima naudoti įvairioms kaukėms.

• Jeigu veido oda riebi ir porėta – trijuose – keturiuose šaukštuose ramunėlių nuoviro ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį želatinos. Atskirame inde iki putų išplakite vieną kiaušinio baltymą, kurį atsargiai įmaišykite į ramunėlių nuovirą su ištirpusia želatina. Gauta mase ištepkite švariai nuvalytą veido odą, neliesdamos paakių, ir palikite kaukę 20 minučių, kol sustings. Tada veidą nuplaukite.

• Jeigu veido oda papilkėjusi – trijuose – keturiuose šaukštuose apelsinų, citrinų, mandarinų arba greipfrutų sulčių ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį želatinos. Į gautą mišinį įtarkuokite nedidelę morką, viską gerai išmaišykite ir gautą masę tepkite ant veido, kaukę laikykite 20 minučių, po to veidą švariai nuplaukite. Kitą kartą vietoje vaisių sulčių želatiną galite ištirpinti įvairiose daržovių sultyse – agurkų, pomidorų, kopūstų. Oda taps gaivesnė, skaistesnė ir lygesnė.

• Jeigu veido oda sausa ir suglebusi – nedideliame kiekyje pieno ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį želatinos. Tada surinkite gabalėlį banano ir sumaišykite su pienu ir ištirpusia želatina. Gautą kaukę tepkite ant veido ir palaikykite 20 minučių. Po to nuplaukite vėsiu vandeniu. Sausai odai vietoje banano tinka ir avokadas, moliūgas, persimonas, abrikosai.

Želatina plaukams

Kiek kartų stovėjote prieš veidrodį nusivylusi žvilgesį praradusiais, nualintais plaukais? Želatina jus pradžiugins, ne tik pamaitins plaukus, suteiks jiems žvilgesio, bet ir suteiks laminavimo efektą. Atrodysite lyg po brangios procedūros grožio salone.

Vieną valgomą šaukštą želatinos ištirpinkite trijuose šaukštuose vandens. Jeigu plaukai ilgi visko imkite trigubai daugiau. Kol želatina brinksta, išsiplaukite plaukus šampūnu ir išskalaukite. Tuomet nusausinkite juos rankšluosčiu, kad nevarvėtų, bet būtų dar šiek tiek drėgni. Jei želatina nespėjo ištirpti, ją galima įdėti į garų vonelę ir išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet į ištirpusią želtiną reikia įdėti pusę šaukšto kokios nors plaukų kaukės. Viską išmaišius, turi gautis grietinės tirštumo mišinys. Jį tepkite ant plaukų, neliesdami šaknų, palikdami maždaug 1 centimetrą iki galvos odos. Ištepusios plaukus, užsidėkite polietileninę kepuraitę arba maišelį ir apsukite galvą rankšluosčiu. Šiai kaukei reikia šilumos, todėl apsuktus rankšluosčiu plaukus dar galima pašildyti pučiant šiltą orą plaukų džiovintuvu. Po 45 minučių plaukus reikia švariai išplauti.

Želatiną galima sumaišyti ir su naudojamu balzamu. Jį užtepti ant išplautų ir šiek tiek nusausintų plaukų, palaikyti pusvalandį ir išplauti vėsesniu vandeniu.

Želatina galite patobulinti ir kasdien naudojamą šampūną. Į jį įpilkite šaukštelį želatinos, uždarykite buteliuką gerai sukratykite. Toks šampūnas pagerins plaukų struktūrą ir suteiks plaukams daugiau apimties.

Jeigu jūsų plaukai linkę riebaluotis, sumaišykite želatinos tirpalą su kiaušinio tryniu ir 4 valgomaisiais šaukštais citrinos sulčių. Ištepkite šia mase drėgnus plaukus, palaukite 1 valandą ir išplaukite.

Želatina nagų stiprinimui

Jeigu norite turėti gražius ir sveikus nagus, reikia įdėti pastangų. Daugelis žinome, kad nagus sustiprinti padeda druskos vonelės, jų įtrynimas šaltalankių aliejumi arba citrina, tačiau dar geresnį efektą suteikia želatina, ypač, jei jūsų nagai suminkštėjo ar pradėjo sluoksniuotis.

Pasidarykite manikiūrą, nudildykite nagus, atstumkime nuo nagų odeles ir pasiruoškite želatinos vonelę. Vieną šaukštą želatinos ištirpinkite vienoje stiklinėje vandens. Į ją taip pat galima įlašinti šiek tiek citrinos arba apelsino sulčių. Tada pamerkite nagus į šią vonelę ir palaikykite 15-20 minučių. Tokias procedūras, norint, kad nagai būtų stiprūs, reikėtų daryti 3-4 kartus per savaitę. Po dešimties kartų pajusite, kad jūsų nagų būklė gerokai pasikeitė.

Voneles galima keisti – vieną kartą į vandenį su želatina įmaišyti sulčių, kitą kartą medaus, kuris kartu su želatina gerina nago struktūrą. Taip pat galima pasidaryti tirštesnį želatinos ir medaus mišinį, kurį užtepkite ant visų nagų ir palaikykite 20 minučių. Taip puoselėjant nagus 3-4 kartus per savaitę, nereikės nė mėnesio, kai pastebėsite, kad nagai sustiprėjo, jų paviršius tapo lygus ir blizgus.