Superproduktai plaukams

Prasta, nepilnavertė mityba iš karto atsiliepia plaukams. Kartais užtenka tik pradėti tinkamai maitintis ir plaukai nustoja slinkti bei pradeda sparčiau augti. Be to, stiprindami plaukus, stipriname ir visą organizmą, o tai be galo svarbu ir naudinga mūsų sveikatai.

Naudingiausi vitaminai ir mikroelementai yra ne kapsulėse ir buteliukuose, bet – natūraliuose produktuose. Kokiais produktais turime „maitinti“ plaukus, kad jie mums atsidėkotų vešlumu ir žvilgesiu? Plaukas sudarytas iš 5 proc. sieros, 20 proc. silicio, 10 proc. geležies ir mangano. Jei produktuose yra šių medžiagų, tai padės plaukams sustiprėti ir paskatins jų augimą. Taigi, plaukams naudingiausi produktai:

1. Migdolų sviestas

Migdolų svieste yra įvairių maistinių medžiagų: baltymų, sveikų riebalų ir tam tikrų vitaminų, reikalingų plaukų sveikatai. Ypač naudingas vitaminas E, kurio gausu migdolų branduoliuose. Mokslininkų teigimu, šis vitaminas ypač reikalingas, kad plaukai būtų stori ir žvilgėtų. Vieno eksperimento, trukusio 8 mėnesius, metu asmuo su maistu gaudavęs pakankamą kiekį vitamino E, pastebėjo, kad plaukų augimas per tą laikotarpį paspartėjo net 42 proc. Kad gautume būtiną vitamino E kiekį pakanka kasdien suvalgyti šaukštą migdolų sviesto arba saują migdolų riešutų.

2. Mandarinai

Mandarinų nauda dvejopa: 1. Juose esantis didelis vitamino C kiekis padeda organizmui įsisavinti geležį, pavyzdžiui, iš špinatų. 2. Mandarinuose esantis vitaminas B12 skatina plaukų augimą, mažina plaukų slinkimą ir lėtina senėjimo procesą.

3. Amla uogos arba indiški agrastai

Šių uogų gimtinė – Indija. Indiškuose agrastuose gausu antioksidantų  Ajurvedos šalininkai nuo seno agrastus naudoja odai ir sveikiems plaukams puoselėti. Šių uogų galima įsigyti internetu. Taip pat galima naudoti Amla aliejų. Agrastuose yra daug sveikatai itin naudingo vitamino C, apsaugančio nuo skorbuto. Uogose esantis vitamino C kiekis atitinka 69 proc. rekomenduojamos paros normos, rašo foodfacts.mercola.com. Agrastuose šio vitamino net 20 kartų daugiau nei apelsinuose. O svarbiausia, kad termiškai apdorojant uogas naudingosios vitamino C savybės neprarandamos.
Agrastuose taip pat gausu ir kitų vitaminų bei mineralų – baltymų, omega -3 riebalų rūgščių, taigi šios uogos ne veltui vadinamos tikra maistingųjų medžiagų bomba. Dar agrastų sudėtyje yra vitamino A, foliatų, pantoteno rūgšties, piridoksino, tiamino, itin organizmui svarbių mineralų – kalcio, magnio, kalio, vario, fosforo ir mangano. Šių uogų sudėtyje esanti geležis gerina kraujotaką ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

4. Špinatai

Neretai plaukų slinkimo priežastimi yra mineralų trūkumas organizme. “Svarbu įsitikinti, kad jūsų mityboje netrūksta kažko, kas skatintų plaukų slinkimą “, – sako dermatologė Dr. Carolyn Jacob. “Todėl verta atlikti baltymų, geležies, vitamino D ir kitų medžiagų laboratorinį tyrimą, kad įsitikintumėte, ar šių medžiagų organizme netrūksta.” Špinatai yra turtingi geležimi, taip pat juose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios veikia kaip natūralus kondicionierius plaukams. Šiuose žaliuose lapuose yra ir magnio, kalio, kalcio. Visos šios medžiagos padeda išlaikyti plaukuose drėgmę ir suteikia jiems žvilgesio. Špinatai yra tikras superproduktas, kurį reikia valgyti kiekvieną dieną!

5. Graikiškas jogurtas

Tai puiki priemonė silpniems plaukams stiprinti. Graikiškame jogurte gali slypėti atsakymas į klausimą, kodėl daugelio graikių, vaizduojamų senoviniuose paveiksluose ir skulptūrose, plaukai yra tokie gražūs, stori ir banguoti. Jogurtą graikai į savo mitybą įtraukdavo dar senų senovėje. Graikiškame jogurte yra gausu vitamino B5, žinomo kaip pantoteno rūgštis, kuri aktyvina galvos odos kraujotaką ir taip skatina plaukų augimą.

Šį produktą galima naudoti ir išoriškai. Graikiškas arba bet koks natūralus jogurtas stiprina plaukus ir praturtina juos enzimais. Be to, tai puiki priemonė nuo pleiskanų. Užtepkite natūralaus jogurto ant plaukų, įmasažuokite ir palaikykite 20 minučių. Vėliau praskalaukite šiltu vandeniu ir praplaukite šampūnu. Užteks ir vieno karto per savaitę, kad plaukai atgautų prarastą žvilgesį. Beje, galima įmaišyti į jogurtą ir keletą šaukštelių medaus.

6. Lašiša

Įtraukite šią šviežią žuvį ar žuvies taukus į kasdienį valgiaraštį. Lašišoje ir kitose riebiose žuvyse yra daug Omega -3 riebalų rūgščių. Jei skundžiatės plaukų slinkimu, žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys maitindamos plaukų folikulus sustabdys plaukų retėjimą, paskatins jų augimą, taip pat padės sustabdyti plaukų lūžinėjimą, atstatyti ir išsaugoti plaukų sveiką spindesį ir paslankumą.

7. Cinamonas

Jis ne tik šventėmis kvepiantis prieskonis, bet ir teikia nemažai naudos plaukams. Cinamonas aktyvina kraujotaką, dėl ko galvos oda ir plaukų folikulai yra geriau aprūpinami deguonimi ir maistingomis medžiagomis. Jame gausu kalcio, geležies, mangano, gydančiųjų eterinių aliejų.

Pabarstykite šio kvapnaus prieskonio į kavą ar į avižinę košę arba ant skrudintos duonos riekelės. Cinamonas atliks savo darbą ir padės puoselėti plaukus.

Galima pasigaminti ir kaukę plaukams su cinamonu. Sakoma, kad vieną kartą per savaitę darantis plaukų kaukę su cinamonu, plaukai pradeda greičiau augti ir atgauna gyvybingumą. Taigi sumaišykite 2 arbatinius šaukštelius cinamono su 2 šaukštais medaus, įpilkite pusę puodelio šilto alyvuogių aliejaus, įmuškite kiaušinį ir viską gerai suplakite. Gautą kaukę tepkite ant drėgnų plaukų ir palikite 10–15 minučių. Vėliau galvą išplaukite šampūnu.

8. Avižinė košė

Avižose yra daug geležies, ląstelienos, cinko, omega-3 riebalų rūgščių ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios skatina plaukų augimą. Valgant šią košę jūsų plaukai augs stori ir sveiki.

9. Gvajava

Tai iš Pietų Amerikos atkeliavęs vaisius, kuris savo forma panašus į kriaušę ar slyvą, išauga iki 10 centimetrų ilgio. Spalva – nuo žalios iki skaidriai geltonos. Gvajavos viduje –tamsus rožinis minkštimas. Skonis –saldžiai rūgštus, panašiai kaip svarainių.

Nors mes dažnai galvojame, kad geriausias vitamino C šaltinis yra apelsinai, gvajavose jo yra žymiai daugiau. Šiuose egzotiniuose vaisiuose vitamino C yra penkis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Vitaminas C apsaugo plaukus nuo lūžinėjimo ir slinkimo. Gvajavose taip pat yra niacino (vandenyje tirpstančio vitamino), kalio.

10. Kiaušiniai

Kiaušiniai yra geras baltymų, vitamino D ir biotino, taip vadinamo vitamino B7 arba H, šaltinis. Biotinas skatina plaukų augimą ir stiprina juos. Nepakankant šio vitamino plaukai gali pradėti slinkti. Kiti geri biotino šaltiniai: migdolai, avokadai ir lašišos.

11. Lęšiai

Lęšiai – puikus baltymų, geležies ir cinko šaltinis. Taip pat lęšiai turi daug folio rūgšties, kuri labai svarbi raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir palaikymui, o tai turi didelės įtakos aprūpinant galvos odą ir plaukų šaknis deguonimi.

Kokių produktų plaukai „nemėgsta“?

Plaukų grožiui kenkia pernelyg riebūs, kepti, rūkyti, konservuoti, aštrūs patiekalai. Nepalankus ir per didelis angliavandenių kiekis, todėl reikėtų riboti grūdinius produktus, vengti saldumynų, nepiktnaudžiauti konditeriniais produktais. Per didelis kiekis angliavandenių sausina galvos odą, sukelia pleiskanas, seborėją.

Apie tai, kokių konkrečiai produktų reikėtų atsisakyti, jei norite turėti gražius ir sveikus plaukus papasakosime kituose straipsniuose.