Kodėl rudenį ir žiemą reikia valgyti daugiau mangų?

Pasak mitybos specialistų, žiemą organizmui reikia ženkliai daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl maistą, kiek įmanoma, turėtume įvairinti. Šviežių lietuviškų daržovių ir vaisių likučiai žiemą greitai išsenka, tad tenka dairytis egzotinių.

Kuo mangai naudingi sveikatai?

Prieš žiemą mangai yra tikras organizmo atsparumo šaltinis. Mango vaisiuose gausu angliavandenių, yra šiek tiek baltymų, daug įvairių organinių rūgščių. Juose daug ir C, E, B grupės vitaminų, karotino. Taip pat yra nemažai mineralinių medžiagų: vario, magnio, mangano, kalio, cinko.

Juose esantis vitaminas B stiprina nervų sistemą, padeda įveikti stresą. Liaudyje žinomas antistresinis mangų kokteilis: 3 šaukštus mango minkštimo reikia sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno ir išgerti gėrimą mažais gurkšneliais. Mango vaisiuje gausu vitamino B6, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant smegenų funkcijas. Šis vaisius itin naudingas kūrybinį darbą dirbantiems žmonėms bei tiems, kurie kiekvieną dieną iš savo smegenų nori išspausti maksimumą. Mangai tinka ir tiems, kuriuos kamuoja nemiga.

Manguose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, provokuojančiais vėžio atsiradimą. Atlikti moksliniai tyrimai įrodė, kad reguliariai valgant mangus, pagerėja kepenų sveikata ir sumažėja kepenų sutrikimų bei vėžio rizika.

Šiuose vaisiuose esantis karotinas, kuris organizme virsta retinoliu, t.y. vitaminu A, gerina regėjimą. Viename puodelyje gabalėliais supjaustyto mango minkštimo yra net 25 proc. A vitamino dienos normos. Būtent dėl šios priežasties šis vaisius gerina regėjimą, padeda įveikti akių sausėjimo problemą, apsaugo nuo hemeralopijos, taip vadinamo vištakumo.

Taip pat mangai naudingi širdžiai ir kraujagyslėms. Juose esantis kalis būtinas palaikyti gerą širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Šviežios mango sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, jos siūlomos vartoti aterosklerozės profilaktikai. Vienas didelis mangas – yra tiek, kiek mums reikia kalio per parą. Kadangi mangas turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, jis puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą.

Mangai palengvina diabeto eigą. Diabetui gydyti naudojami ne tik mango vaisiai, bet ir lapai. Žmonėms, sergantiems šia liga, rekomenduojama verdančiame vandenyne pavirti 5-6 mango lapus, leisti viralui atvėsti, nukošti ir gerti. Šis gėrimas reguliuoja insulino kiekį organizme.
Vertėtų žinoti, kad mangas padeda išgydyti pūslelinę. Šakute sumaigykite truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišykite su dviem lašais mentolinio aliejaus ir dėkite košelę ant perštinčios lūpos vietos 10 – 15 minučių. Procedūrą kartokite 2 – 3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina manguose esanti antivirusinė medžiaga – magneferinas.

Natūralios medicinos atstovų teigimu, mangų sultys tinka gydyti tulžies pūslės akmenligę. Sumaišykite šviežiai išspaustas mangų ir morkų sultis lygiomis dalimis ir gerkite visą mėnesį po šaukštą 3 – 4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.

Mango minkštime esančios medžiagos spartina organizmo medžiagų apykaitą, o tai labai svarbu turintiesiems antsvorio. Mangas turi medžiagų, kurios padeda deginti riebalus ir valyti iš organizmo šlakus.

Kartais baiminamasi, kad egzotiniai vaisiai gali sukelti alergiją, jų vengiama duoti vaikams. Tačiau pastebėta, kad mangus gali valgyti net ir maži vaikai – jie alergijos nesukelia. Tačiau šie vaisiai jokiu būdu netinka su alkoholiu.

Mangai – grožiui

Dėl C vitamino ir fermentų mangai naudingi odai – stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą. Jeigu šerpetoja veido oda, galima pasigaminti mango kremą su medumi ir alyvuogių aliejumi: sumaišykite du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir gautą masę užtepkite ant veido. Po 15 minučių nuplaukite veidą šiltu vandeniu. Odos grožiui galite išbandyti ir dar vieną natūralią mangų kaukę: sutrinto mango košę lygiomis dalimis sumaišykite su natūraliu jogurtu, kaukę tepkite ant švaraus veido ir palaikę 15 minučių, švelniai ją nuplaukite vandeniu.

Kaip mangą greičiau sunokinti?

Daugelis mangų į parduotuves atvežami dar neprinokę. Kambario temperatūroje jie prinoksta per dvi savaites O skanauti norisi kuo greičiau. Kokių gudrybių imtis, kad mangas greičiau prinoktų?

Įdėkite neprinokusį mangą į popierinį maišelį ar suvyniokite į popierių. Palikite taip suvyniotą ant virtuvės stalo kambario temperatūroje. Uždaroje pakuotėje mangas išskiria bespalves ir bekvapes etileno dujas, kurios spartina vaisiaus nokimą. Tačiau aklinai dėžutės uždaryti nereikėtų, kad šių dujų neprisikauptų per daug ir vaisius nepradėtų pūti. Paprastai mangui prinokti prireikia maždaug 3 dienų. Kai mangas suminkštės ir pajusite malonų vaisiaus aromatą, jį bus galima valgyti.

Jeigu norite, kad mangas prinoktų dar greičiau į dėžutę ar popierių įdėkite obuolį.

Mangas greičiau prinoks ir taikant dar vieną nokinimo būdą – jį įdėjus į puodą su sausais ryžiais arba kukurūzais. Naudojant šį indų ir meksikiečių praktikuojamą nokinimo būdą, mangai gali prinokti ir per dieną ar dvi. Tačiau reikėtų vaisių apžiūrėti kas 6 – 12 valandų, kad jis nepernoktų ir nepradėtų gesti.