Naudingiausi produktai žiemą

Moliūgai. Žiemą moliūgai šviežiausia daržovė, nes jų derlius nuimamas vėliausiai rudenį. Moliūguose daug karoteno, vitaminų E ir K, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą, o tai svarbu norint atsikratyti nereikalingo svorio. Moliūguose yra ir seleno, jodo, linolo rūgšties, antioksidantų, taip pat kalio, natrio, fosforo. Moliūgų visi gali valgyti tiek, kiek nori, išskyrus diabetikus.

Ropės. Dar viena naudinga žiemos sezono daržovė. Jos visą žiemą nepraranda vertingų savybių. Kažkada ropė buvo antroji duona, kol keliautojai neįvežė bulvių. Ropėse yra daug vertingų mikroelementų – vitamino C, karoteno, B grupės, PP vitaminų, taip pat daug mineralų. Ypač svarbi ropėse randama siera, kuri itin naudinga mūsų plaukams ir odai.

Obuoliai. Tai stebuklingą naudą organizmui teikiantys žiemos vaisiai, palaikantys imunitetą ir saugantys mūsų grožį. Žiemą reikėtų valgyti daugiau žieminių veislių obuolių. Šie vaisiai ilgiau nepraranda vitaminų. Juos galima valgyti šviežius, dėti į salotas, kepti. Tiems, kurių skrandis nėra sveikas obuolius geriau kepti. Obuoliai – puiki profilaktinė priemonė nuo onkologinių ligų, mažina insulto ir infarkto riziką, palankiai veikia kraujagysles. 100 g šių vaisių pagal antioksidantinį poveikį prilygsta 1500 miligramams vitamino C. Ne taip seniai įrodyta, kad obuoliai ypač naudingi rūkaliams. Didžiosios Britanijos mokslininkai ištyrė, kad kasdien valgančiųjų obuolius plaučiai savo darbą atlieka geriau nei jų nevalgančiųjų.

Norintiesiems sulieknėti rekomenduojama kartą per savaitę paskelbti sau iškrovos dieną ir maitintis tik obuoliais. 1,5 kg per dieną jų suvalgyti (ir nieko negerti) patartina tiems, kieno padidėjęs kraujospūdis.

Juose gausu organizmui būtinų mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, kalcio, magnio, natrio, geležies) ir vitaminų (C, E, karotino, B1, B2, B6, PP, folinės rūgšties), taigi gražėja plaukai ir oda.

Trintų obuolių kaukė puikiai drėkina sausą odą, tik prieš tai ją reikia patepti bet kokiu aliejumi. O jei veido oda normali, trintą obuolį sumaišykite su 1 arbatiniu šaukšteliu grietinės arba aliejaus ir šaukšteliu krakmolo, šią masę užtepkite ant veido, o po 20 min. nuplaukite šiltu vandeniu. Riebią odą galima pamaitinti kauke iš piene išvirto susmulkinto obuolio (reikės 2 šaukštų) ir kiaušinio baltymo. Po 20 min. veidą nuprauskite.

Kopūstai. Baltagūžis kopūstas ypač turtingas vitaminu C, kuris mums būtinas žiemą. Rauginti kopūstai vitamino C turi dar daugiau. Be to, kopūstuose daug ląstelienos, jie nekaloringi, turi daug amino rūgščių. Juose gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai, jame yra vitamino E, kuris gerina odos, akių ir plaukų būklę. Taip pat kopūstas turtingas kalciu, magniu, kaliu ir kitomis maistinėmis medžiagomis ir yra naudingas bendrai sveikatos būklei.

Beje, raugintų kopūstų mėgėjai turėtų būti šaltų nervų. Pasirodo, šis maistas apsaugo nuo streso ir neleidžia pasiduoti depresijai. Ir dar – raugintų kopūstų kramtymas stiprina dantenas kur kas geriau nei reklamuojamos priemonės.

Vis dėlto tiems, kuriuos kankina skrandžio ligos, turi skrandžio opą, dažnai paūmėja kasos ligos, kopūstų valgyti daug nereikėtų.

Lazdynų riešutai. Šie riešutai yra idealus užkandis. Juose daug B grupės vitaminų, mineralų, cinko, magnio, geležies. Taip pat lazdynų riešutuose gausu augalinių riebalų. Tačiau šių riešutų reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip saują per parą, nes jie kaloringi.